Un stăpân informat înseamnă un animal fericit!
Ce facem când animalul suferă de Sindromul Obstructiv Respirator Brahicefalic?

Vedem din ce în ce mai multe rase brahicefalice printre companionii nostri.
Dintre cele mai cunoscute rase brahicefale menționăm Boston terrier-ul, Pechinezul, Buldogul englez și francez, Boxerul, Pug-ul și Shih Tzu, dar și altele mai puțin cunoscute cum ar fi : Bichon, Chow Chow, Shar-Pei etc.

Din păcate aspectele care ne atrag cel mai mult la ei (ochii rotunzi și mari, fața rotundă și turtită) sunt și cele care trădează din suferințele acestor rase.
Câinii cu aspect de ”nas turtit” sunt brahicefalici, adică au craniul comprimat, scurtat și sunt predispuși la o serie de probleme respiratorii care afectează întreg organismul.

În mod sigur ai observat că de cele mai multe ori respiră greu, sforăie obosește repede sau pare că se sufocă sau leșină atunci când se agită, aleargă, se bucură excesiv. Simptomele cele mai frecvente includ respirație zgomotoasă, gâfâială excesivă, leșin în unele cazuri și capacitate redusă la efortul fizic.
Aceste manifestări ni se par normale pentru rasa sau tipologia rasei, pentru că “așa este de mic”, și totuși nu sunt nici pe departe normale!
În prima fază simptomele sindromului obstructiv al raselor brahicefalice pot fi ușoare și pot trece neobservate. Însă această afecțiune evoluează și poate pune în pericol viața animalului tău.

Principalii factori declanșatori, care fac ca aceste simptome să se manifeste sever în unele cazuri, sunt:

  • Căldura excesivă
  • Stress-ul
  • Diferite forme de alergie
  • Emoțiile intense și excitarea
  • Aerul condiționat și aerul de munte

Astfel încât unii câini au atât de multe dificultăți de respirație încât nu pot dormi pe perioade lungi de timp. În prima fază, cele mai des întâlnite afecțiuni sunt legate de apararul respirator: nările îngustate, stenoza de vestibul nazal, corneți nazali ectopici, elogație de val palatin, hipoplazia faringo-laringiană, polipi diverticuli traheali, colaps laringian și traheal, etc.
Aceste rase sunt predispuse să dezvolte diverse patologii (în special ale aparatului respirator), dezvoltă în timp afecțiuni stomatologice cu dinți și obraji deformați, boli cardio-vasculare, predispoziţie la atac vascular cerebral, afecțiuni dermatologice, neurologice și mai ales digestive.
Câinii afectați sever pot prezenta colorarea în albastru a pielii și mucoaselor iar lipsa acută de oxigen poate duce până la decesul animalului.
Cele mai multe probleme pot fi observate la o vârstă fragedă, însă ajung la medicul veterinar pentru evaluare și diagnostic când deja afecțiunea creează probleme respiratorii grave.

La pisici problemele pot trece neobservate, acestea devenind comode și sedentare atunci când depun un efort respirator.
Din păcate aceste defecte sunt specifice rasei și este necesar să interveniți la timp, pentru a evita complicațiile nedorite.
Aceste afecțiuni pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții de corectare timpurie, chiar imediat dupa ce și-au încheiat schema de vaccinare.
Dacă ai un animăluț brahicefalic care sforăie, nu tolerează efortul, leșină, are privirea pierdută sau alte manifestări de acest fel, nu înseamnă că este normal și în regulă.

Te sfătuim să acționezi la o vârstă tânăra a animalului, de preferat începând de la vârsta de 4 luni, mai ales că animalul tânăr răspunde foarte bine la intervenția chirurgicală, iar medicii pot interveni în siguranță fără a-i pune viață în pericol.